NEGENDE GEHEIME TUINEN FESTIVAL IN SITTARD

 

Het najaar zit eraan te komen maar op zondag 24 september heerst er in de Geheime Tuinen van Sittard de sfeer van een mooi nazomerfeestje. Op die dag ontmoeten cultuur en natuur elkaar en ontstaan nieuwe verhalen in de tuinen tijdens het 9e Geheime Tuinen Festival. Kom het mee beleven!

 

Het festival start om 12.00 uur voor de Michielskerk op de Markt met een muzikale opening door de Straatwakers. Daarna spreiden de activiteiten en optredens zich uit over de Jardin d’Isabelle, de Ursulinentuin, de Jardin des Roses en het Toon Hermans Huis, de moestuinen en de Wijngaard Fort Sanderbout in de schootsvelden en de tuin van het klooster St.-Agnetenberg.

De tuinen bieden een prachtig openluchtpodium voor muziek, zang, poëzie, optredens en work-shops. Optredens worden verzorgd door Baroesjko, de See Sharp Bigband, René Haustermans, de Straatwakers, Cor van Loon en het koor Resonanz.

In de Jardin d’Isabelle, waar eens de dichter Charles Beltjens inspiratie vond voor zijn liefdesgedichten, treden tijdens het festival de dichters Lizette Colaris, Annemarie Gulikers, Phil Schaeken en John Hertogh met hun poëzie in zijn voetsporen. Bij Bernadette van Os kun je zelf creatief met taal aan de gang tijdens een Haiku workshop. De tuin vormt tevens het startpunt van een tweetal wandelingen door de geheime tuinen onder leiding van een gids.

In de tuin van Agnetenberg haalt Corry Ehlen herinneringen op uit haar tijd in het klooster en kun je met meesterherboriste Bianca Kruitz mee op een kruidenwandeling door deze bijzondere kloostertuin.

In het Toon Hermans Huis zijn er verschillende workshops en is de expositie “Ongehoorde woorden” te bekijken. Ook is er een maquette van de oude binnenstad te zien.

 

Bij een festival hoort lekker eten en drinken. Roos van de Groene Alchemist verzorgt picknickpakketjes. Deze dienen van tevoren besteld te worden via https://degroenealchemist.nl/product/picknickpakket-geheime-tuinen-festival/

Kom ook genieten van lokale producten op de markt in de Ursulinentuin. In het Toon Hermans Huis is koffie en thee met iets lekkers te verkrijgen en bij de wijngaardeniers bij Fort Sanderbout kunt u genieten van lokale “Wien van de wal.” De wijngaard en het Fort zijn de hele middag geopend voor bezoekers. Ga ook eens op bezoek bij de moestuinierders op het moestuincomplex De Gats, die tijdens het festival open tuin houden. 

 

De moestuinen en de wijngaard zijn te bereiken via het fietspad dat vanaf de Paardestraat naar de Kennedysingel loopt.

 

De ingang van de tuin van het klooster St.-Agnetenberg ligt aan de Engelenkampstraat, naast de oude school Land van Gulick.

 

Ga voor het volledige programma naar www.geheimetuinenvansittard.nl of haal het programma bij VIsit Zuid-Limburg (voorheen de VVV) of boekhandel Krings.