De Stadhuizen van Sittard

In de oorkonde uit 1243 waarmee Sittard stadsrecht heeft gekregen, wordt de bouw van een ‘domus tabernaria’ aangekondigd. Wanneer dit huis is gebouwd, weten we niet maar wel dat in 1326 sprake is van een ‘domus pannorum’, een open markthal waar op de verdieping vergaderd en recht gesproken kon worden, de verre voorgangster van ons huidige stadhuis.

Eind 16e eeuw krijgt Sittard midden op de Markt een Renaissance stadhuis, het meest imposante dat de stad gekend heeft. In het rampjaar 1677 zwaar beschadigd door de Fransen, wordt de ruïne een eeuw later echter afgebroken.

Pas een eeuw later wordt het door velen nog altijd gemiste neogotische stadhuis in gebruik genomen dat nog geen 100 jaar later echter plaats moest maken voor het door weinigen bewonderde warenhuis van V&D.

Ten zuiden van de historische binnenstad werd in prefab beton een sober, functioneel stadskantoor gerealiseerd dat nog altijd als zodanig in gebruik is. Sinds de vorming van de gemeente Sittard-Geleen is de roep om een meer aansprekend bestuurscentrum sterker geworden. Dat heeft geleid tot diverse initiatieven en competities die alle als locatie gemeen hebben: het voormalige V&D-complex.

Kortom: een gevarieerde geschiedenis, nog zonder ‘happy end’ maar gloort er licht aan het eind van de tunnel?

Wie zich als voorbereiding op de lezing al wil verdiepen in de geschiedenis van de Stadhuizen van Sittard, kan terecht in ‘Sittards Verleden’ van het derde en vierde kwartaal 2020 en eerste kwartaal 2021.