In het pand Limbrichterstraat 62 is op 7 december de maquette-tentoonstelling ‘Sittard in het klein’ geopend.

Van 7 tot en met 31 december vindt in het pand Limbrichterstraat 62  weer een expositie plaats van maquettes van met name de historische binnenstad van Sittard. Jack Bukkems heeft daarvoor onder meer gebruik mogen maken van de tekeningen die de werkgroep Bouwhistorie van onze vereniging in de loop van de jaren heeft gemaakt.

 

De expositie is tot en met 31 december te bezichtigen in het pand Limbrichterstraat 62 en de openingstijden zijn :

woensdag :     13.00 - 18.00 uur

donderdag :   10.00 - 13.00 uur

vrijdag :           13.00 - 17.00 uur

zaterdag :        10.00 - 17.00 uur

zondag :          12.00 - 17.00 uur

 

uit : Sittard-Geleen.Nieuws.nl :

Voor het eerst sinds 2019 is deze expositie, waarin een flink deel van de historische binnenstad van Sittard met schaalmodellen is nagebouwd, weer tijdens Wèntjerdruim te bezoeken. De afgelopen jaren zijn er weer een aantal mooie gebouwen bijgekomen.

Sittard in het klein

Bert Senden bouwt al vanaf zijn twaalfde jaar schaalmodellen. Omdat zijn vader sein-wachter was bij het spooremplacement van Staatsmijn Emma in Hoensbroek raakte hij als jonge knaap geboeid door treinen, stationsgebouwen en seinwachtershuisjes, die hij al snel op schaal ging nabouwen. Sindsdien besteedde hij ontelbare uren aan modelbouw-knutselwerk. Ruim een halve eeuw later is het modelbouwersvuur nog allerminst gedoofd. Samen met Jack Bukkems heeft Bert menig bekend gebouw op schaal nagebouwd en dat heeft inmiddels geleid tot een indrukwekkende verzameling schaalmodellen, inclusief de Sittardse Markt, compleet met het vorige eeuw gesloopte stadhuis, de Oude Markt met basiliek en het Mariapark en ook de Grote Kerk. Verder zijn er tal van stationsgebouwen te zien, waaronder het oude kubistische station van Sittard, station Lutterade zoals dat er vroeger uitzag en ook het voormalige station van Tudderen, dat aan de Selfkantbahn lag. Kasteel Grasbroek, het kasteel van Born, de Pater Karelhoeve en tal van andere bekende gebouwen: allemaal op schaal nagebouwd. Je raakt er niet snel uitgekeken en eenmaal in gesprek met Bert of Jack al helemaal niet snel over uitgepraat.

De expositie is vrij toegankelijk, maar een vrije gave wordt gewaardeerd, zodat Bert en Jack hun maquettes kunnen blijven bouwen en onderhouden.

Pater Karelhoeve, Munstergeleen