V & D gebouw

Gepubliceerd op 27 januari 2022 om 14:40

De gemeente Sittard-Geleen heeft vrijdag het voorlopige ontwerp bekend gemaakt voor het gebouw dat in de plaats zal komen van het oude V&D-pand aan de Markt in Sittard. Inwoners zijn nu aan zet om hun mening over het plan te delen."Het gebouw is ontworpen als eigentijdse variant op de bestaande bebouwing aan de Markt", zo staat er in het ontwerpplan van het architectenbureau.

Huis aan de Markt
Het te bouwen complex, dat Huis aan de Markt gaat heten, is ontworpen door architectenbureau Mecanoo, waar de Sittardse architect Francine Houben directeur is. Laudy Ontwikkeling zal dienen als ontwikkelaar. In het pand komen onder andere een multifunctionele raadszaal, vergaderruimtes, flexwerkplekken en dertig woningen. Ook wordt het mogelijk het nieuwe huis van Visit Zuid-Limburg. Het balkon aan de marktzijde kan volgens het ontwerpplan dienen als locatie voor grote evenementen als het Appelesiene Sjmiete tijdens carnaval.

 

Meerdere ontwerpen
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat meerdere architectenbureaus een ontwerp zouden aanleveren. Helaas is het volgens een woordvoerder van de gemeente Sittard-Geleen op dit moment moeilijk om mensen in de sector te krijgen. "We zijn blij dat we überhaupt één inschrijver hebben", aldus de woordvoerder.

 

Mening van inwoners
Inwoners mogen hun mening over het ontwerp geven tot en met 17 november. Dat kan online en tijdens een pop-up expositie in het voormalige warenhuis. Het door Mecanoo aangeleverde ontwerp wordt de komende dagen tentoongesteld aan de inwoners, waarna een adviescommissie aan de slag gaat met de reacties.

 

Aanpassingen aan het voorlopige ontwerp zijn her en der nog mogelijk, voordat de officiële gunning in half december plaatsvindt. "Maar we gaan er niet vanuit dat er verandering nodig is", vertelt de gemeentewoordvoerder.

Historisch stadhuis
In de jaren 60 werd besloten om het historische stadhuis aan de Markt te slopen om vervolgens op die plek een pand voor de V&D aan te leggen. Dat gebouw was voor veel inwoners van Sittard een doorn in het oog. Op de plek waar vroeger het raadhuis met toren stond, komt nu een nieuwe mast. "Op deze wijze geven we een eigentijdse interpretatie van de geschiedenis van de locatie", schrijft het architectenbureau in het ontwerpplan.

Begin november is de sloop van de binnenkant van het pand gestart.

 

Presentatie Ontwerp Huis Aan De Markt
PDF – 19,3 MB 331 downloads