Postzegel 2021 met afbeelding Cour Solanus

Sinds 2010 geeft de Vereniging Sittards Verleden telkens met St.-Joep een postzegel uit, die gewoon op brieven te gebruiken zijn en die altijd bekende gebouwen in Sittard laten zien. Dit jaar 2021 is gekozen voor het Solanus-gebouw aan het Kerkepad. Sinds kort is dit onderdeel van Hotel Merici en herbergt op de begane grond het bijbehorende restaurant George’s.

 

Het afgebeelde gebouw dateert van 1872-73 naar ontwerp van jezuïetenbroeder Albertus Slootmakers. Het werd aangebouwd aan het veel oudere voormalige Dominicanenklooster uit rond 1660. De Dominicanen waren in 1797 door de Fransen verjaagd, waarna hun klooster tal van bestemmingen had, o.a. zat de Stadssjool er van 1819-1830. Vervolgens werd het oude kloostergebouw achtereenvolgens gebruikt door het College Kallen en het College Henssen.

 

Vanaf 1851 kwam er het Gymnase Saint Louis van de paters jezuïeten, en toen het gebouw te klein werd bouwden zij de nieuwe vleugel die nu op de postzegel staat. De Nederlandse jezuïeten verlieten Sittard in 1900 waarna hun Duitse collega’s tot 1920 de school overnamen. Na hun vertrek kwamen de Franciscanen 1923-1938 met hun missiecollege St.-Franciscus Solanus, waar dus de naam van de huidige Cour Solanus(het voorplein voor het gebouw) vandaan komt.

 

Dan werden de gebouwen een tijdlang gebruikt voor huisvesting van buitenlandse mijnwerkers. In de jaren 1962-1971 maakte het CIOS er gebruik van en was de benedenverdieping een grote sportzaal. Dan kwam de Zuid-Limburgse Laboratoriumschool Sittard (ZLS) er hun theorielessen geven 1968-1981, tegelijk met de Limburgse Bestuur academie. Waarna na een grote verbouwing en samenvoeging met het vroegere Ursulinenklooster ernaast, de Katholieke Leergangen Sittard en rechtsopvolgers er 1979-2002 gebruik van maakten.

Tekst René Lauwers

Er zijn nu diverse mogelijkheden om de zegels te bestellen/kopen: (levering op of na 19 maart)

  • Via bestelformulier bij ons tijdschrift
  • door het downloaden van een bestelformulier op onze web site: https://verenigingsittardsverleden.nl
  • Bij de wederverkopers : Bruna Gruizenstraat en drogisterij Oukouk, Munstergeleen

 

  • Verkoopprijs € 10,00 per vel van 10 zegels
  • enveloppen eerste dag uitgave met 2 zegels en dag stempel € 4,50
  • gelegenheids enveloppen met 1 zegel € 3,00

 

Download het bestelformulier